VMware ESXi 5.1 Kurulumu ve Yönetimi (Bölüm-1)




VMware ESXi 5.1 Kurulumu

Merhaba bu makale serisinde sunucu sanallaştırma yazılımı üretcilerinden VMware’in Vsphere ürün ailesinin sunucu sanallaştırma ürünü olan ESXi 5.1 yazılımının kurulumunu ve ayarlarının yapılmasını anlatmaya çalışacağım dilim döndüğünce, inşallah başarılı olurum.

Ürün kurulumuna başlamadan önce sunucu sanallaştırma nedir neden ihtiyaç duyulmuştur bize ne gibi avantajlar getirir kısaca bahsetmek isterim. 

Sunucu Sanllaştırma Neden Ihtiyaç Duyarız:
Yaşadığımız yüzyılda bilişim teknolojileri çok hızlı ilerlemekte her sene hayatımıza bir önceki yılın ürünlerindne daha hızlı donanımlar ve yazılımlar çıkmaktadır. Her sene sunucu değiştirilmez ama almış olduğumuz bir fiziksel sunucunun ömrü 5 yıl olarak hesaplanmaktadır. Her 5 yılda bir sunucu parkını değiştimek yeni çıkan ürünle ile çalışabilmek için gerekli olmaktadır. Yapılan araştırmalar kullanmış olduğumuz fiziksel sunucuların CPU ve RAM kaynaklarının hiç bir zaman %100 gibi seviyeler’de kullanılmadığını daha çok %5-10 gibi oranlarda kullanıldığını göstermektedir. Bu sebeple yapılan donanım yatırımının kapasitesini %10 seviyelerinde kullanmak aslında vermiş olduğumuz paranın %90’nın boşa olduğu izlenmini uyandırıyor bizlerde. 5 yıl ömrü olan bir ürüne bir sürü para verip birde bu ürünü %10 gibi yükle kullanmak pek akıl işi değil gibi.
İşte tam buradan çıkışla alınmış olan devasa donanım kaynağın kapasitesini tam olarak kullanabilmesi için sunucu sanallaştırma ürünleri ortaya çıkmıştır.
Sunucu sanallaştırma ürünleri fiziksel donanım üzerine kurulduktan sonra o donanım üzerindeki tüm Ram, CPU, Network ve Fiber vb tüm donanım kaynaklarının üzerinde yatay olarak konumlanarak çalışmaya başlarlar ve kendileri üzerinde 1’den fazla sunucu veya client işletim sistemi çalıştırmaya izin vererek alttaki donanım kaynaklarının tam kapasite ile kullanıbilmesine olanak sağlamaktadırlar.
Sanallaştırma yazılımı kurulduktan sonra onun üzerinde oluşturulacak her yeni sunucu’nun üzerine yüklenecek yazılımın ihtiyacına gore kaynakla oluşturulması ileride ihtyiaç olursa ilk başta verilen kaynakların çok basit ve hızlı bir şekilde artırılması mümkün olabilmektedir.

Burada bir örnek vererek şimdiye kadar anlattıklarımı pekiştirmek isterim;
Elinizde HP Marka fiziksel olarak 4 adet CPU’su olan (64 Core’u olsun) 128GB Rami olan bir sunucunun olsun. Bu sunucuyu ortamınızda mail sunucu olarak kullanmak isterseniz üzerinde kuracağınız işletim sistemi ve üzerinde çalışan mail yazılımının dışında hiç bir yazılım bu çalışmayacaktır. 1 işletim sistemi ve sadece mail yazılımı bu devasa özelliklerdeki makinayı gün içersinde ortama % 10 bilemediniz %20 gibi bir yük ile kullanacaktır. Donanımın %80 hiç kullanılmayacaktır.
Fakat önceden bu mail yazılımın kaynak ihtiyacını tespit ettiyseniz ve izlediyseniz bu yazılımın 8 adet CPU core ve 16GB ram ile oldukca performanslı çalıştığını biliyorsanız bu sunucu üzerine sanallaştırma host yazılımı kurup kurulan bu platform üzerinde bu özelliklerde sanal bir makina oluşturup mail sunucusunu bu kaynaklar ile çalıştırabilirsiniz. Yine bu sunucu üzerinde başka sanal sunucular oluşturup onlara’da farklı sayılarda CPU ve Ram kaynağı vererek aynı donanım üzerinde 1 değil 2 hatta 10’larca farklı sunucu işletim sistemi çalıştırmanız mümkündür.
Gün sonunda baktığınızda elinizdeki 1 adet fiziksel sunucu üzerinde 10 adet farklı işletim sistemi çalıştırabildiğinizi görüyor olacaksınız.

Bir çoğumuzun aklına hemen şu gelecektir büyük ihtimalle, bu donanım bozulursa eskiden 1 sunucumu kaybederken şimdi 10 sunucumu kaybedeceğim sistemim tamamen duracak ne yapacağım sorusu gelecektir.

İlk olarak akıllara gelen bu sorunun çözümü için kurulması önerilen yapıyı anlatarak kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.
Şimdi bu sunucu tek işletim sistemi ve sadece mail sunucusu olarak çalışmaya devam etseydi ve bir donanım arızası sebebi ile dursaydı ne olurdu?
Bu donanımın aynısından anında bulmak hemen hemen imkansız garanti kapsamındaysa arızalı parçanın temin edilmesi ve yerine takılması en iyi ihtimalle minimum 5-6 saatlik bir zaman içerisinde gerçekleşecektir. 5-6 saat mail sistemi hiç çalışmayacaktır eğer cluster ortamında kurulmadıysa. Cluster oramında kurmak içinde aynı makinadan ortamda bir adet daha olması demek.

Bu tür sebeple sanallaştırma ortamlarının kurulum önerisi aşağıdaki resimdeki projelendirilerek sanal ortamda çalışacak olan sunuculara ait data bilgisi ortak bir storage üzerinde tutularak sunucu donanımlarından birisinin aniden bildirimsiz bir şekilde durması halinde o anda sorun yaşanan sunucu üzerinde çalışan sanal sunucuların durduğu otomatik olarak farkedilerek dakikalar içerisinde (1-2 dk) diğer fiziksel sunucu veya sunucular üzerinde yine otomatik olarak bu sunucular start edilerek yeniden çalıştırılacaktır. Böyle bir durumda sanki mail sunucusu kötü bir şekilde restart edilmiş gibi bir durum yaşanacaktır. 1-2 dakika içinde sunucu devreye girmiş olacaktır.

Böyle bir yapıda kritik pozisyonda gözüken disk storage ürünleri 7/24 çalışacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bu ürünler çok büyük bir güncelleme yapılmadığı sürece restart olmazlar, bir güncelleme ile restart olmaları gerekse bile her bir parçası yedekli olduğu için yedek controller’lar üzerinden hizmet etmeye devam edeceklerdir.
Eğer datalarımız çok kritik ve birebir yedeklenmesi isteniyor ise bu storage üzerindeki dataların’da başka bir storage’e yedeklenmesi birebir aktarılması teknolojileri günümüzde oldukça gelişmiş ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Storage replikasyon yapılarının kurulması işleri günümüzde sıkça kullanılmaktadır.
Yukarıda örneklemeye çalıştığım bir 20-30 sunucunun çalıştığı bir ortama sanallaştırma yapısını kurarak 2 veya 3 adet fiziksel sunucunun çalıştığı bir ortama geçmek her anlamda size daha az maliyetli olacaktır. Daha az fiziksel sunucu, daha az soğutma, daha az enerji, daha az kablo ve network portu ihtiyacı gideri şeklinde olacaktır.
En basit şekilde daha az network kablosu kullanırsınız, eskiden 30 sunucu’nun hepsinde minimum 2 network kartı ile ağ'a bağlandığını düşünürseniz 60 adet network kablosu ve network portu işgal ederken 3 adet sunucu kurup her birinde 4 adet network kablosu kullansanız bile maksimum 12 adet network kablosuna ve portu kullanımına düşebilirsiniz.
İlk yatırım maliyeti her zaman yüksek gibi gözsede tüm maliyetler (alt yapı, enerji, soğutma, network, yönetim, operasyon zamanları) hesaplandığında, kurulumunadan çok kısa bir süre sonra  sanallaştırma platformuna geçmenin daha karlı olduğu ortaya çıkacaktır.
Sanallaştırma platformu’na geçilmiş bir ortamda yazılım ekiplerinin x bir zamanda test sunucusu ihtiyaçlarına veya kuruma alınacak olan yeni bir yazılım için sunucu ihtiyaçlarına sıfır maliyetle dakikalar içinde sanal ortamda istenilen donanım özellikleri ile bir sunucu kurarak cevap vermenin ayrı bir zevki ve güzelliği olacaktır. Eski sistemde böyle bir sunucunun alım ve kurulum işlemleri en iyi ihtimalle minimum 2-3 haftadan önce bitmeyecektir iç işleyişi ve onay mekanizması süper hızlı çalışan bir kurumda. Normal şartlarda 1 aydan önce kimse bir sunucu alıp kuramaz sunucu odasına. 

Gelelim VMvare Vsphere ESXi 5.1 yazılımı kurulumuna, VMware yıllarını bu işe vermiş bir sanallaştıma ürünleri satan bir firmadır. Yakın zamanda EMC firması tarafından satın alınarak çalışmalarına EMC çatısı altında devam etemktedir. En tepedeki patron EMC. Vsphere sanallaştırma ürün ailesinin genel adıdır. ESXi’da sanallaştırma host sunucuları üzerinde kurulan işletim sistemin adıdır. ESXi bir Linux işletim sistemidir, Linuz deyince hemen korkanlar olabilir CLI’dan mı yönetecregiz bu sistemi diye ama ESXi sistemleri yönetirken kesinlikle CLI (yani siyah ekran ve komut satırına) ihtiyacınız olmayacaktır. Zaten CLI’a erişim default olarak kapalı gelmektedir ve bir sorun olduğunda açılarak bu kısma erişim sağlanır. Ben şimdiye kadar 1 veya 2 kez bu bölüme erişim ihtiyacı ile karşılaştım hiç ihtiyacınız olmayacak diyebilirim. Tüm yönetim işlerinizi aracı bri program ile sunucunuza erişip grafik arayüz’den yapacaksınız.

Bu kadar yazmışken birden fazla sunuculu yedekli bir yapı kurmak isterseniz Yapı ve ESXi host sunucuları planlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinide anlatıp yazılımın kurulumuna geçelim;

Eğer yedekli bir yapı kuruyor iseniz ortak kullanımda olacak olan storage erişiminin FC fiber port üzerinden olmasına ve yedekli olarak kurmak için plan yapınız.  

Host sunucuların özellikle Ram miktarına karar verirken sanal ortamda çalışacak tüm sanal sunucuların  toplam ram’ini hesaplayıp her host üzerinde en az bu toplam kadar fiziksel ram olmasına dikkat ediniz. Yani bir host bakıma alındığında veya bir sorun yaşnadığında sanaldaki tüm sunucuların tek bir host üzerinde sorunsuz ve performanslı bir şekilde çalışıyor olmasını istiyor iseniz burası önemli. Bu kadar fiziksel ram’I almanız şart değil tüm sanal sunucular sunucu fiziksel ram’i yeterli gelmese’de çalışır fakat ram ihtiyacını memory balloon dedigimiz özellik sayesinde diskler üzerinden sağlayacağız için memory balooon kullanan sunucularda biraz performans sorunu yaşayabilirsiniz.

Network kartlarının yedekli bağlamaya özen gösteriniz. iSCSI ile disk alanlarına erişilen bir ortamda iSCSI network’ü için ayrı bir network kartı ve network kullanmaya özen gösteriniz. Disk erişim performansının yüksek olması için bu çok önemlidir.

VMware Sunucu Sanallaştırma ortamının yedekli olarak kurulmuş görünümü aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır. Aşağıdaki resim size sunucu sanallaştırma yapısını çok güzel bir şekilde  özetlemektedir, bende bu resim üzerinden yapıyı anlatmaya çalışayım dilim döndüğünce. 



En altta ortak olan ve tüm sunucuların bağlanmış olduğu Disk Storage alanlarını görmektesiniz. Storage üzerinde oluşturulan disk alanları tüm ESXi host sunucularına bağlanırlar.
VMFS dosya formatı ekstra bir ayar yapmadan kendisine bağlanan tüm ESXi host sunucularının aynı anda okuma ve yazma yapabilmesine izin vermektedir. 
 
Storage disk alanları üzerinde 3 adet siyah sunucu görmektesiniz. Bu sunucuların üzerinde VMware ESXi işletim sistemi kurulu ve bu sunucular donanım kaynaklarını birden fazla sunucuya kullandırmak için hazır vaziyette bekliyorlar.

VM yazılı 12 adet kutucuk ise bizim sanal ortamda çalışan sunucu işletim sistemlerimiz. Yani her biri farklı sanal donanım özelliklerine sahip (CPU, RAM, Disk Boyutu, İşletim Sistemi) ayrı özelliklerde farklı farklı servisleri ve hizmetleri çalıştıran sunuculardır. Buradaki resimde 3 adet fiziksel sunucu üzerinde 12 adet farklı sunucu işletim sistemi çalışıyor diyebiliriz. Sanal ortamda çalışan sunuculara ait (VM kutular) tüm datalar veriler en alttaki Storage diskleri üzerinde tutulmaktadır. Bu sayede herhangi bir host devre dışı kaldığında o host üzerinde çalışan VM’e ait dataya diğer host erişebildiği için kendi üzerindeki RAM ve CPU kaynağını kullandırarak o sanal sunucuyu hemen açıp devreye alacaktır. 

Her sanal makina üzerinde çalıştığı fiziksel host’un CPU ve Ram kaynağını kullanır. Bazı donanımların kullanımında (Network, USB) sanal sunucunun illaki o host üzerinde çalışması şartı aranmamaktadır.

VMware vCenter Server isimli yönetim yazılımı bu şekildeki yedekli  bir yapıyı yönetmek için kullanmış olduğumuz sanal ortam yönetim yazılımıdır.

VMware vSphere Client yazılımı ise bizim herhangi bir bilgisayara veya sunucuya kurarak ESXi host sunuculara veya vCenter sunucusuna bağlanmak için kullandığımız yazılımdır.        

Ben bu makalemde yukarıdaki gibi yedekli bir yapı kurmayacağım fakat ileride bu şekilde bir yapı nasıl kurulur onunda makalesini yazmak hedefim inşallah buna nail olurum.

Bu makale serisinde yapacağımız işlemler sırasıyla aşağıdaki gibidir;

-        - Bir adet fiziksel sunucu üzerinde VMware ESXi 5.1 yazılımının kurulumunu yapacağız.
-        - VMware ESXi 5.1 Host sunucumuza uzaktan erişim için gerekli olan Sabit IP adresi ataması ve host name ayarlarını yapıp uzak bağlantıya hazır hale getireceğiz.
-        - Sunucumuza web’den erişerek sunucumuzu  yöentmek için gerekli olan VMware vSphere Client yazılımını indirip bilgisayarımıza kuracağız.
-        - vSphere Client yazılımı ile ESXi 5.1 Host sunucumuza erişip neler yapabileceğimiz iceleyeceğiz.
-        - Fiziksel sunucumuza sonradan bir network kartı ekleyeceğiz.
-        - iSCSI ile network üzerinden bir dsik alanına erişmek için gerekli olan iSCSI donanımını sisteme ekleyeceğiz.
-        - Sonradan eklelen network kartını iSCSI donanımın’da kullanamak üzere ayarlayacağız.
-        - iSCSI ile network üzerinden Netapp storage üzerinden yayınladığımız disk alanına nasıl bağlanacağımızı görecegiz.
-        - Netapp storage üzerindeki disk alanını sunucumuzu yeni disk alanı olarak ekleyecegiz formatlayıp kullanıma almayı görecegiz.
-        - Sanal ortamda bir VM (sunucu) oluşturup üzerine işletim sistemi yükleyeceğiz.

Fiziksel Host Sunucu Üzerinde ESXi 5.1 İşletim Sistemini Yükleme:

Fiziksel sunucumuzu ESXi 5.1 kurulum DVD’si ile açarak kurulum işlemlerine başlayalım. İşletim sistemi yükleme işlemine başlamadan önce host sunucumuz üzerinde minimum 2 adet disk bulunmasını ve bu iki diskin Raid 1 olarak yapılandırılarak kurulumdan önce hazırlamış olmanızı öneririm.
HP, IBM, Dell gibi sunuculara işletim sistemini yüklerken üreticinin sitesinden indirmiş olduğunuz ve mevcut sunucunuza ait tüm güncel driverları içinde barındıran ESXi 5.1 kurulum medyasını kullanmanızı tavsiye ederim.   
Karşımıza gelecek ilk ekran aşağıdaki gibidir Üstteki seçenek ile devam edersek ESXi 5.1 kurulum işlemleri başlayacaktır.



DVD yükenirken aşağıdaki ekran size eşlik edecektir.


Aşağıdaki karşılama ekranı size karşılayacaktır. Donanımınızın ESXi 5.1.0 kurulumunu destekleyip desteklemediğini kontrol etmenizi öneriyor. Eğer eski bir sunucu üzerine kurulum yapıyorsanız aşağıdaki siteye uğrayıp bu donanım üzerine kuurlumun desteklenip desteklenmediğini kontrol etmenizi öneririm.


Enter ile devam edelim.


Lisans anlaşmanısını onaylayalım. F11 ile devam edebilirsiniz.


Kurulum yapılacak olan disk alanını seçmemiz isteniyor. Biz şuanda burada 1 adet 40 GB disk görüyoruz. Bunu seçip Enter ile devam edelim.  Eğer bu aşamaya gelmeden önce sunuculara bağlı storage üzerinde disk alanları tanımlamaları yapıldı ise kurulumu storage üzerindeki diskler’e yapacak iseniz Remote altında gözüken disklerden birisini seçmeniz gerekecektir.


Klavye dilinizi seçmelisiniz. US Default kalabilir. Enter ile devam edelim.


Linux sistemlerde root isimli bir admin kullanıcı hesabı bulunur, en tepedeki yetkili user olarak adlandırılır bu user. Bu user’a bir şifre belirleyip Enter ile devam edelim. Bizim bu sisteme erişeceğimiz kullanıcı adı ve şifre bu olacaktır. 


Yükleme işlemine başlamak için onay istenecek bizden. Diskin formatlanıp yükleme işlemine başlanması için F11 Install seçeneği ile devam edelim.


ESXi 5.1.0 yükleme işlemi başladı. Kurulum medyasını okuduğu alana göre (USB, DVD, Network) süre değişebilir ama en fazla 5-10 dk içinde kurulum işlemi bitecektir.


Kurulum işlemi sorunsuz olarak bittiğinde ise aşağıdaki ekran sizleri karşılayacak. Enter ile makinayı reboot ederek kurulumu yapmış olduğunuz disk üzerinden kumuş olduğumuz ESXi 5.1.0 yeni işletim sistemi ile sunucunuzun açılmasını sağlayınız.


Sunucumuz üzerine kurmuş olduğumuz ESXi 5.1 işletim sistemi açıldıktan sonra aşağıdaki ekran bizi karşılayacaktır. Görüldüğü ve beklendiği gibi Linux sunucuların korkutucu siyah ekranı ile karşılaşmadık ve komut satırını kullanmayacağız. Sunucumuzun çalışırken konsolun ekran görüntüsü bu şekilde olacaktır. 

Bu ekranın enlemesine ikiye böldüklerini göreceksiniz, üst bölümün alt fon rengi gri bu bölümde sistem özelliklerini, işletim sistemi adı ve versiyonu, CPU ve Ram bilgisini göreceksiniz, alttaki sarı zeminli bölümde ise sunucu adı, IP adresi bilgilerini görebilirsiniz. Bizim sunucumuz açılışta DHCP sunucusundan bir IP adresi almış olduğunu görebilirsiniz.  

Bu ekranda en altta gözüken iki tuş ile sisteme müdahale edebiliriz. Bu tuşlar F2 ve F12 tuşları. F2 tuşu ile sisteme logon olup sunucumuzun erişim bilgilerini değiştirebiliriz, sorun olduğu bir durumda yetkimiz dahilinde gerekli komutları çalıştırmak için komut satırına erişip gerekli komutları çalıştırabiliriz veya loglara erişebiliri. F12 tuşu ile'de sunucumuzu yeniden başlatabilir yada kapatabiliriz.
Biz burada birazdan F2 ile sisteme logon olup sunucu adını ve IP adresini değiştirip konsol’daki işimizi bitireceğiz, büyük ihtimalle’de sisteminiz çalışırken bu ekranı bir daha hiç görmeyeceksiniz.

  
F2 tuşuna basalım ve ilk kurulum sırasında belirlemiş olduğumuz root user name’i ve şifresi ile sisteme logon olalım.


Burada’da ekranın diklemesine bölünmüş olduğuna dikkatinizi çekerim. Sol bölümde kullanabileceğimiz komutları ekranın sağ bölümde ise bu komutları seçtiğinizde kullanabileceğiniz alt işlemleri görebilirsiniz. 

Configure Password : Mevcut root şifresini değiştirebilirsiniz. 


Configure Management Network: Sunucumuzu yönetmek (erişmek) için kullanacağımız IP adresini belirleyeceğim bölüm. Biz bu bölüme girelim ve sunucumuza atamak istediğimiz (Static) Sabit IP adresini ekleyelim.


Configure Management Networks : Bu bölüme eriştiğimizde aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacaktır. Network Adapters bölümünde sunucumuz üzerinde takılı network kartlarının tümünü görebilirsiniz. Bizim sunucumuzda 1 adet network kartı var ve adı vmnic0 olarak adlandırılmış olduğunu göreceksiniz. Sonrasında eklenecek her network kartı isimlendirmesi vmnic1, vmnic2 .. şeklinde olacaktrır.  


Birden fazla network kartınızın olduğu durumlarda işlem yapacağınız kartı seçmek için network adapters’e basıp işlem yapacağınız kartı aşağıdaki gibi seçmelisiniz.


IP Configuration:

Sunucumuzun IP adresini bu bölüme girerek değiştirelim. Enter ile düzenleme işlemlerinin yapılacağı bölüme girebilirsiniz.


IP adresi değişiklik bölümüne girdikten sonra Set Static IP address and network configuration seçerek kullanmak istediğimiz sabit IP adresini, subnet musk ve gateway IP adresini eleyelim.


Benim eklemiş olduğum Statik IP adresini aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Enter ile onaylayıp çıkalım.


DNS Configuration bölümüne erişerek sunucumuzun kullanacağı DNS sunucu IP adreslerini ve sunucumuzun ismini düzenleyeceğiz.
Sunucumuzun ismini (Hostname) değiştirme bölümü bu başlık altındadır. Sunucumuzun ismi pc06 olarak gözüküyor (kurulumda atanmış herhangi bir isim gelir genelde) biz sunucu ismimizi bu makalede ESXI01 olarak yeniden düzenleyeceğiz.




Sunucu adınızı yazarken eğer ortamınızda Active Directory(AD) ortamı varsa domain suffix name’inide eklemeniz faydalı olacaktır. Benim ortamımda Active Directroy adım recepyuksel.local sunucu adımı esxi01.recepyuksel.local olarak yazdım. 


 

Custom DNS Suffix bölümüne AD ortamınızın adını yazabilirsiniz. Buraya değer girmeniz şart değildir ama yazılması domain ortamlarında önerilir. 



DNS Suffix name’i aşağıdaki gibi yazabilirsiniz. Enter ile kayıt edecektir.

 
Bu bölümde işimiz bitince ESC ile çıkabiliriz. Bölümden çıkarken bize yeni yapmış olduğumuz ayarların geçerli olabilmesi için management network servisinin yeniden başlatılması gerektiği ile ilgili bilgi verecektir. Bu ekranı Yes (Y) ile onaylarsak yaptığımız değişiklikleri sunucumuz restart edilerek yeni Isim ve IP ayarlarımız erişime açık şekilde çalışmaya başlayacaktır.

  

Yeni Isim ve IP ayarları ile açılan sunucumuzun konsolu aşağıdaki gibi olacaktır. Yeni IP adresi ve ismimiz ile sunucuya network üzerinden erişebiliyor olmamız gerekiyor. IP adresi yanında artık Static yazısını görebilirsiniz.

Önemli Not: Ortamınızdaki AD sunucuları üzerindeki DNS sunucularınızda manuel olarak bu sunucuya ait Host A kaydını oluşturmanızı tavsiye ederim. Isimden sunucuya sorunsuz erişebilmek için bu kayıtları oluşturmanız uygun olacaktır. 


Ben sunucumuza network'te erişip erişemediğimi test etmek için ping atıyorum IP adresine aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi ESXi 5.1 sunucuma vermiş olduğum sabit IP adresi ile sorunsuz erişebiliyorum. İşte bu kadar ESXi 5.1 kurulumu bitmiştir. ESXi kurulumu hiç zor değil gördüğünüz gibi.


ESXi 5.1 host işletim sistemini sunucumuza kurduk konsol güzel gözüküyor ama biz sanal sunucular oluşturacaktık diyebilirsiniz. Tamam makalemiz ve işimiz henüz bitmedi ama emin olun bundan sonrası çok daha kolay olacak. En kısa zamanda makalemizin 2 bölümü burada olacaktır. 

Faydalı olması dileklerimle.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)