Hyper-V 2.0 Geliyor

Hyper-V teknolojisinin 2.0 sürümünün yeni özellikleri, Microsoft WinHEC 2008 konferansında duyuruldu.

Yeni versiyonla bizlere neler sunulacak dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım.

Live Migration:
Fiziksel sunucular üzerinde çalışan sanal makinelerin, başka fiziksel sunucular üzerine kesinti yaşanmadan taşıma işlemini, Hyper-V 2.0 ile geliyor. Server taşıma işlemi sırasında artık VM (sanal makine) üzerindeki hiçbir servis kesintiye uğramayacak işallah.

Logical Processor Desteği Artıyor:
Hyper-V RTM olduğunda 16 Logical Processor desteklemekteydi. Yani biz fiziksel sunucumuz üzerinde 4 adet quad-core işlemci çalıştırdığımızda, Hyper-V bunu 16 mantıksal işlemci olarak kabul etmekteydi. Üzerinde çalışan VM için ise maksimum 4 logical processor tahsis edebiliyordu.

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan (KB956710) kodlu update pakedi ile bu limiti genişletme imkanı geldi. Hyper-V sunucularımız 24 Logical Processor kullanabilir hale geliyor.

Hyper-V 2.0 da ise desteklenen Logical Processor sayısı 32 ye çıkartılmış.

VM’in kullanabileceği logical processor sayısında herhangi bir değişiklik yok, yine 4 adet mantıksal işlemci kullanabiliyor.

Hot Add Remove Storage:
Artık storage ekleme çıkarma işlemlerini sanal makinelerimiz çalışırken ve sanal makineyi yeniden başlatmaya gerek kalmadan gerçekleştirecekmişiz. Hot add and remove işlemlerini VHD diskler için kullanılabileceğimiz gibi pass-through diskler içinde kullanabiliyor olacağız.
Bu özellik sadece SCSI Controller üzerinde çalışan/çalışacak VHD yada pass-through diskler için geçerli. IDE Controller üzerindeki diskler de kullanılmayacak.
Artık VM’i kapatmadan disk boyutu genişletme işlemleri de yapabilecekmiş.

VM açıkken SCSI Controller ekleme işlemi ise desteklenmiyor.

SLAT (Second Level Translation):
Intel ve AMD işlemcilerin daha performanslı kullanılmasını sağlayan, memory yönetim yapısını geliştiren ve bu doğrultuda hypervisor’e yardımcı olan bir teknoloji. İşlemcilerde karşılığı ise “AMD: Enhanced Page Tables” ve “Intel: Nested Page Tables”. Yeni jenerasyon işlemcilerde olan bir özellik.

Dynamic Memory:
Memory kaynaklarımız bir havuz içerisinde toplanacak ve VM’ler ihtiyaçları kadar memory kullanacaklar. Şu an bir VM’e 2GB memory tahsis ettiğimizde, 2GB fiziksel memory kaynağı sürekli o VM için ayrılıyor (ihtiaycı olsun yada olmasın). Hyper-V 2.0 ile bu konuda ciddi geliştirmeler geliyor. VM’e tahsis edilmiş olsa bile kullanmadığı memory kaynağı bir havuzda toplanıp, diğer processler için kullanılabiliyor.
Artık VM çalışırken memory ekleme/çıkartma şansına sahip olacağız ve bu işlem VM üzerinde herhangi bir kesintiye yol açmayacak. Kullandığınız İşletim sistemi destekliyorsa.

Boot From VHD:
VHD üzerindeki sanal işletim sistemlerini, fiziksel sunucular üzerinde açabileceğiz.

VM’ler için Network Layer konusunda biraz yenilikler var.
NIC teaming desteği geliyor.
iSCSI Storage iletişiminde ve SAN’ler için Multi Path I/O işlemlerinde düzeltmeler yapılmış.
Ayrıca share edilmiş tek bir PCI Express aygıtı, birden fazla VM’in kullanımına sunulabilecek.

Hyper-V 2.0 henüz dağıtılmıyor, 2009 yılında beklenen Windows Server 2008 R2 içerisinde yeni hali ile dağıtılmasını bekliyoruz.

Hadi Hayırlısı. Gözümüz yollarda.

Yazıyı hazırlayan Serhat Akıncı arkadaşımıza teşekkür ederiz.(ben biraz değiştirip sunsamda özü kendisine aittir. Kızmaz İşallah)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

Likom Presto Farklı Network'de Çalıştırma