Microsoft Windows Server 2012 R2 üzerinde çalışan Hyper-V ile gelen yeni özellikler



Microsoft firması Windows Server 2012 işletim sistemini piyasaya sunduktan yaklaşık 1 yıl sonra bu işletim sistemini daha’da iyi bir hale getirip Windows Server 2012 R2 işletim sistemini’de piyasaya sunmuş olacak. Windows Server 2012 R2 geliştirme işlemleri tamamlandı ve çok yakında dağıtımı başlanacak. 

Windows Server 2012 R2 ile karşılaşacağımız yenilikler uzun zamandır yazılıyor, bende sizler için Windows Server 2012 R2 üzerinde koşacak olan HyperV sanallaştırma platformu tarafında yeni tanışacağımız özellikleri paylaşmak istedim. 

İşte Windows Server 2012 R2 üzerindeki yeni HyperV ortamının bize getirecekleri;

Live Migration Compression: Sanal sunucuları HyperV hostlar arasında canlı olarak taşıma sırasında oluşacak olan ağ trafiği taşıma işlemi yapılmadan önce Hyper-V host makinesi tarafından sıkıştırılabilecek. Live Migration (Canlı sunucu taşıma) performansı % 50’re varan oranlarda bizlere zaman kazandıracağı söyleniyor. 

Shared VHDX: .VHDX formatındaki sanal sunucu diskleri sanal iSCSI kontrolcüleri ile artık iki sanal makineler arasında paylaştırılabiliyor. Bu özellik sanal makineler arasında cluster kurulumunda yararlı olmaktadır.

Live Migration over SMB Direct (RDMA):  Sanal sunucuların canlı taşıma özelliği SMB 3.0 versiyonunu kullanabilecek. 

Storage Quality of Service (QoS): Sanal makine başına disk kullanım hızı sınırlaması getirilebiliyor.

Live Virtual Machine Cloning / Exporting: Artık sanal makineyi kapatmadan makina çalışırken bu makinadan farklı makinalar oluşturma işlemleri gerçekleştirilebilecek.

Linux Guest OS support enhancements: Linux işletim sistemi yüklü sanal makinelerin yedeği artık canlı alınabilecek ve dinamik memory özelliği Linux makineler içinde kullanılabilecek(dynamic memory destekeleyen linux işletim sistemlerinde). 

Hyper-V Replica 2.0: Hyperv replica üç fiziksel host sunucu arasında replikasyon yapılabilicek. Replikasyon süresi artık çok kısaldı ve minimum 30 saniye, 5 dakika ve 15 dakika gibi sürelerde gerçekleştirilebiliyor olacak. Hyperv replica’da performans iyileştirmeleri yapıldığı söyleniyor. 

Windows Azure Compatibility: Windows Azure platformları için uyumluluk geliyor.

Online resizing of VHDX: Hyperv ortamının en can sıkıcı durumlarından birisi olan ve sanal sunucu kapatmadan yapılamayan sanal makinelerin disklerinin büyültme veya küçültme işlemleri artık sanal makina açıkken yapılabilecek. 

Automatic Guest Activation: HyperV host sunucu üzerinde yüklü olan versiyon “Datacenter” olarak aktive edildiğinde, bu host üzerinde çalışan sanal sunucuların lisans aktivasyonları bu host üzerinde yapılmış olacak.

VM Connect using RDP or enhanced VM interaction: Sanal makinelere yapılan uzak masa üstü bağlantılarda artık tüm uzak masa üstü bağlantı özelliklerinin kullanılabilmesi mümkün olacak. (USB, Dosya paylaşımı ve Ses)

Generation 2 virtual machines: Daha gelişmiş sanal makine özellikleri. Donanım emülasyonu gerektirmeyen, SCSI yada sentetik ağ kartları üzerinden bağlanma zorunluluğu olmayan bir yapı geliyor. Windows 8.1 ve Windows Server 2012 R2 desteği bu versiyonda hazır gelmiş olacak. 

Zero-Downtime upgrade (Cross version live Migration):  Windows Server 2012 ile Windows Server 2012 R2 işletim sistemleri arasında live migration ile canlı sanal sunucu taşıma desteği gelmiş olacak. Bu bizlere yükseltmelerde çok yardımcı olacaktır. 

Hyper-V Recovery Manager: Windows Azure içerisinde var olan “Hyper-V recovery Manager” ile  Hyper-V replikasyon özelliğini kullanan sanal makineler için destek geliyor. 

Deduplication: Masa üstü sanallaştırma kullanıcıları için (VDI) tekilleştirme desteği geliyor.

Güzel Günler Dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)