WSUS datalarını başka bir diske taşıma

Kurumunuzda WSUS server kurduktan sonra bir süre sonra windows update datalarını indirilmiş olduğunu diskiniz dolmak üzere olabilir veya buradaki dataları daha büyük bir disk alanına taşımak isteyebilirsiniz. Bu işlemi buradaki tüm datayı yeniden internetten indirmeden yapabilmeniz için size yardımcı olacak bir araçtan bahsetmek istiyorum.

Bu araç WSUS ile birlikte gelen WSUS’un kurulmuş olduğu folder altında Tools (C:\Program Files\Update Services\Tools) altında bulunan wsusutil yardımcı aracıdır.

Biz burada elimizdeki download edilmiş datayı başka bir disk üzerindeki folder’a taşımak için movecontent eklentisini kullanacağız.
Örnek olarak Windows Server 2008 R2 üzerinde WSUS servisini kurdunuz ve data folder’I olarak C:\WSUS isimli folder’ini kullandınız. Bu disk zamanla doldu ve boş alan kritik bir seviyeye indiyse biran önce bu datayı silmeniz veya başka bir alana taşımanız gerekiyor.

Bu server’a E:\ isminde bir disk bağladığınızı varsayıyorum. Bu yeni diskimiz üzerinde E:\WSUS ismi ile bir folder oluşturalım. Sonra dos komut sistemini açalım ve C:\Program Files\Update Services\Tools adresine gidelim.

Burada çalıştıracağımız komut şu şekilde olmalıdır;
wsusutil.exe movecontent E:\WSUS\ E:\WSUS\move.log

Bu komut C:\WSUS folder’I altındaki UpdateServicesPackages ve WsusContent isimli folderları yeni disk üzerindeki oluşturmuş olduğumuz WSUS folder’i altına taşıyacaktır. Bu işlem datanın büyüklüğüne göre biraz zaman alacaktır. İşlem bittikten sonra log dosyasını incelemenizde fayda var. Taşıma sırasında bir hata olduise burada geceksiniz bu hatayı.

Taşıma işlemi bittikten sonra taşınan data orjinal yerinden otomatik olarak silinmiyor, eski datanın bulunduğu iki adet folder’i elle silmelisiniz.

Bu araç ile kullanılabilecek diğer araçlar ise aşağıdaki gibidir. .
checkhealth
configuressl
configuresslproxy
deletefrontendserver
listinactiveapprovals
removeinactiveapprovals
export
healthmonitoring
import
listfrontendservers
movecontent
reset
usecustomwebsite
listunreferencedpackagefolders

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)