SAN gecmek için 6 neden?

SAN gecmek için 6 neden.
Çok sayıda dahili disklere sahip yüksek kapasiteli büyük sunucular satın almak yerine, SAN kullanmaya ne dersiniz? Bu yazıyı okuduktan sonra şirketinizin veri merkezinde neden bir SAN kurmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olacaksınız.
1- Daha İyi Disk Kullanımı
SAN kullanmanın faydalarından bir tanesi daha iyi disk kullanımıdır. SAN olmayan bir disk yönetim yaklaşımı, çok sayıda diski olan büyük ve pahallı bir sunucu satın almak ve o sunucu üzerinde genişlemeye çalışmaktır. Bu şekildeki bir yaklaşım ile ihtiyacınız olmayan disk alanı atıl durumda bekleyecektir. Disk kaynaklarının iyi kullanılması demek, daha az kullanılmayan disk alanına sahip olmak ve böylece daha az enerji ve soğutma ihtiyacı duymaktır. Çoğu şirketin kullanmakta olduğu DAS (Direct Attached Storage) sistemlerdeki disk kullanımının %40’ın üzerinde olmadığı görülmüştür. SAN kullanan şirketlerde ise disk kullanım oranın %80 civarında olduğu rapor edilmiştir. %80 dışında kalan %20 ‘lik boş disk alanı ise büyüme için durmaktadır. SAN kullanmanın getirdiği bir diğer fayda ise, disk ihtiyacı duyan sunucuların yeni disk eklemeleri esnasında hizmet dışı kalmasını önlemektedir. Böylece uygulamalarınız daha az hizmet kesintisine ihtiyaç duyar.
2- Uygulamalarınız İçin Kesintisiz Hizmet
SAN cihazlar her parçasıyla yedekli çalışırlar ve herhangi bir parçada olulaşabilecek hatadan dolayı hizmet kesintisine uğramazlar.” Phone Home” denilen bir özellik sayesinde herhangi bir arıza durumunda üretici firmanın destek birimlerini arar ve böylece en kısa zamanda müdahale gerçekleşir. Güzel bir özellik, umarız bir gün evdeki bulaşık makinemiz de böyle bir kabiliyete sahip olur.
SAN sistemler için satılan parçalar diğerlerine göre daha pahallıdır fakat çok sağlam üretilirler. Örneğin Hitachi storage sistemler içindeki diskler 2.5 milyon saat çalışma ömrüne sahiptir. Uygulamaların hizmet kesintisine uğramasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de disk arızalarıdır. Verilerin güvenliğini sağlamak için storage sistemler çok iyi algoritmalar kullanırlar.
3- Daha Fazla Storage İhtiyacınız Olduğunda
Şirketler büyük ve pahallı sunucular satın alırlar ve bunlara çok sayıda disk takılı disk üniteleri eklerler. Bu disk ünitelerinde veya sunucu üzerinde yeterli disk alanı kalmayıp ihtiyaç duyulduğunda ise daha büyük sunucu ve disk ünitesi satın alırlar. Böylece büyük paralar çöpe gider. SAN kullanılması halinde ise, storage kapasitelerinizin hep bir arada tutulması ve kaynakların konsolide edilmesini sağlar.
Böylelikle ihtiyaç duyulduğunda kolaylıkla kapasite artırımı yapılabilir.
4- Backup Zamanının Azaltılması
SAN kullanımının büyük faydalarından bir tanesi ise çok büyük miktardaki verilerin yedeklenmesi zamanının düşürülme ihtiyacıdır. SAN ortamınızdaki tape library cihazı ile storage üzerindeki veriler direk olarak tape library’e aktarılır ve LAN üzerinden geçmez.
5- Sunucu ve Storage Konsolidasyonu
Eğer şirketinizde çok sayıda sunucu ve her birinin de kendi dahili disk üniteleri varsa, bu sunucuları yönetmek bir kabusa dönüşür. Yeni bir disk eklemek tüm sunucuyu kapatmak gerekir ve size ızdırap verebilir. Eğer bir SAN ortamınız varsa hiçbir sunucunuzun dahili diske ihtiyacı olmayacaktır. Tüm sunucularınızı SAN üzerindeki disklerden boot edebilirsiniz. SAN sayesinde sunucu konsolidasyonunuzu yapabilirsiniz.
6- Uygulamalarınız İçin Daha Yüksek Performans İhtiyacı
Sunucularınızın dahili SCSI diskler üzerindeki uygulamalarınızı SAN Storage ortamına taşımanız halinde elde edeceğiniz performans kuşkusuz gözle görülür derecede artacaktır. SCSI adapterler maksimum 320MB/s hızında çalışırken, tek bir HBA ile 400MB/s ile SAN’e bağlanabilirsiniz.
Eğer çift HBA kullanırsanız- ki güvenlik için bile olsa bu yapılmalı- 800MB/s hızında disk erişimi sağlanır.
SAN storage sistemler büyük miktarda , örneğin 8 GB , 16 GB cache memory ile gelirler. Cache memory ‘ler disklerden çok daha hızlı çalıştıkları için, büyük performans getirisi sağlarlar. Verileri disk yerine cache memor’den getirmek çok daha hızlıdır. Böylece sunucunun talep ettiği veriler hızlı HBA bağlantısı ve hızlı cache memory sayesinde son derece hızlı gelir.
Ersoy Üstün
Kaynak:www.bilisimnews.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)