IP Adresini Otomatik Verme

Bazen kullanmış olduğumuz laptop bilgisayarlarda network kartı ayarlarımızı bulunduğumuz ortamdaki network'e göre bizim manuel değiştirmemiz ve IP adresini elle vermemiz gerekebiliyor.

Bunun için network kartı özelliklerine girip elle bu IP bilgilerini tek tek girmemiz gerekiyor. Bunu 1 kez yaptığımızda sorun olmayabilir ama hergün sabah işyerine gittiğinizde sabit bir IP ile makinanızı çalıştırmanız isteniyorsa ve akşam eve döndüğünüzde bilgisayarımızla evden internet'e bağlanabilmek için IP adreslerini tekrar değiştirmemiz gerekiyorsa bu işlem sıkıcı olmaya ve bir iş yükü gibi gözükmeye başlıyor.

Bunun için biraz araştırma yaptım ve internetten buldugum hazır scripleri bir şekilde kendime uyarlayarak aşağıdaki scripleri düzenledim.

Bu scriptin birincisi Network kartı ayarlarını tüm IP adreslerini otomatik alması için ayarlıyor ve makinanız network'e bağlı ise IP adresi dağıtan dağıtıcıdan IP adresini otomatik alıyor hemen, digeri ise sizin vermiş olduğunuz özel IP bilgilerine göre network kartınızın ayarlarını otomatik olarak değiştiriyor.

Çalıştırmak için @echo ile başlayan ve exit'e kadar olan kısmı secip yeni bir text dosyası oluşturup içerisine kopyalayınız. sonra bu .txt uzantılı dosyanın ismini mesela sabitip.cmd olarak değiştirip bilgisayarınızın c:\ diskine kopyalayınız.
Dos moduna çıkıp siyah ekranda sabitip yazıp enter'a basarsanız bilgisayarınızın IP adresi ayarları aşağıdaki IP adresleri olacak şekilde değiştirilecektir.

Not1:Vista kullanıcıları dos moduna çıkarken Ctrl + Shift tuşlarına birlikte basarlarsa admin modunda dos'a çıkıp programı çalıştırabilirler. Direk cmd yazıp çıktıklarında çalışmıyor. :(
Not2: Network Kartı Ismi Local Area Connection olarak verilmiştir sizin bilgisayarınızda başka bir ismi varsa bu kısmı değiştirmeniz gerekmektedir.

@ECHO OFF
echo "Islemler yapiliyor lutfen bekleyiniz..."
netsh interface ip set address name = "Local Area Connection" source = static addr = 11.7.0.123 mask = 255.255.0.0 gateway = 11.7.10.10 gwmetric = 1
netsh interface ip set dns name = "Local Area Connection" source = static addr = 11.7.0.10
netsh interface ip add dns name = "Local Area Connection" addr = 11.7.0.11
exit


Buradaki koduda otomatikip.txt dosyasına sonrada uzanatısını değiştirerek .cmd olarak bir dosyaya kaydedip değiştirip bilgisayarınızın c:\ diskine kopyalayınız.
Dos moduna çıkıp siyah ekranda otomatikip yazıp enter'a basarsanız bilgisayarınızın IP adreslerini otomatik alacak şekilde değiştirilecektir.
IP adreslerini otomatik alması için ayarlama;

@ECHO OFF
echo "Islemler yapiliyor lutfen bekleyiniz..."
netsh interface ip set address name = "Local Area Connection" source = dhcp
netsh interface ip set dns name = "Local Area Connection" source = dhcp
netsh interface ip set wins name = "Local Area Connection" source = dhcp
exit


Saygılarımla.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)