VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)




Merhaba arkadaşlar, VMware ESXi 5.1 host sunucularımıza erişimin nasıl yapılacağını ve eriştiğimizde karşılaşacağımız ekranların neler olduğunu anlatacağımız maklemize hoş geldiniz. 

Bir önceki makalemizde sunucumuz üzerinde VMware ESXi 5.1 işletim sistemi kurmuştuk ve sunucumuza sabit bir IP adresi vermiştik. Bizi karşılayan konsol ekranında daha fazla birşeyler yapabilme imkanımız yoktu hatırlayacağınız gibi. Şimdi bu makalemizde bu host sunucumuzu nasıl yöneteceğimizi anlatmaya çalışacağım dilim döndüğünce.

VMware Vsphere ESXi 5.1 uzaktan bağlanıp yönetmek için sunucularımıza ihtiyacımız olan yazılımın adı vSphere Client yazılımıdır. Bu yazılım bize ESXi host işletim sistemi yüklü sunucularımıza bağlanıp bu sunucular üzerindeki her türlü işlemi grafik arayüz ile yapmamızı sağlayan programdır. 

vSphere Client yazılımın kurulum dosyalarını ESXi host sunucularınız üzerinden indirebilirsiniz. Herhangi bir internet browser programı ile ESXi işletim sisitemi yüklü sunucunuza web üzerinden erişerek indirebilirsiniz. 
 
Benim gibi sizlerde ESXi 5.1 host sunucunuza vermiş olduğunuz sabit IP ile 443 nolu port’tan https://192.168.242.20 eriştiğinizde aşağıdaki web sitesi sizleri karşılayacaktır.

Donwload vSphere Client linki yardımı ile yazılımın kurumum dosyalarını indirip bilgisayarınıza bu yazılımı yükledikten sonra ESXi 5.1 host sunucunuza erişip yönetmeye başlayacağız.


Vmware vSphere Client 5.1 Kurulumu:

Yazılımın kurulum dosyasını indirmiştiniz çift tılayarak kurulum işlemlerine başlayalım. Yine zor bir iş yok Next Next ile bitecek kurulum işlemleri.

Ilk ekran aşağıdaki gibidir, kurulum dilini seçelim ve OK ile ilerleyelim.


Bilgilendirme ekranında Next ile ilerleyelim.


Lisans sözleşmesini onaylayalım.


Bilgisayarımız üzerinde kullanmak istediğiniz kurulum lokasyonunu seçip ilerleyelim.
 

 
Install butonu kurulum işlemini başlatabilirsiniz.


Gördüğünüz gibi çok kısa bir sürede kurulum işlemleri sorunsuz olarak bitti ve aşağıdaki gibi 

Kurulum işlemleri sorunsuz tamamlanırsa, VMware vSphere Client yazılımına ait icon’u desktop’umuzda aşağıdaki gibi oluşturulmuş olacaktır. 


vSphere Client yazılımı ilk bağlantı ekranı aşağıdaki resimdeki gibi gelecektir. IP address / Name kısmına bağlanmak istediğiniz ESXi 5.1 Host sunucunuza ait erişim için gerekli isim veya IP adresini yazınız. Username kısmına ESXi hostumuzun admin user’I olan root, şifre bölümüne ise root kullanıcı hesabının şifresini yazarak ESXi 5.1 host sunucunuza erişebilirsiniz. 


Ben sunucumun için DNS üzerinde bir Host A kaydı henüz oluşturmadığım için aşağıdaki gibi IP adresini yazdım user name’e root ve altınada şifresini yazdım. Login diyorum bakalım ne olacak.

Not: Bağlantı sorunları ile uğraşmamak için bağlantı öncesinde sunucunuzun IP adresine veya ismine network üzerinden erişebildiğiniz’den emin olunuz.


Aşağıdaki gibi bir sertifika uyarısı çıkacaktır Ignore ile bu ekranı atlayabilirsiniz. 



İşte sonunda VMware ESXi 5.1 host sunucumuz yönetim ekranı karşımızda. Ilk bağlantıda aşağıdaki ekran lisans key henüz girilmediği için 60 günlük demo kullanımda olduğumuzu hatırlatıyor. Almış olduğunuz lisans keylerini sisteme girdikten sonra bu uyarı karşınıza çıkmayacaktır. 


Lisans uyarısını kapatalım ve Inventory icon’una tıklayalım ve sunucumuzu yönetebileceğimiz bölüme geçelim.


ESXi 5.1 Yönetim konsolumuz aşağıdaki gibidir. Bundan sonra buradaki ana menüler ve altındaki yardımcı araçlar ile ESXi Host sunucumuzu yöneteceğiz. 


Vsphere Client yazılımı ile sistemimiz yönettiğimiz bu ana ekran 3 bölümden oluşmaktadır, Sol taraftaki ekranda şuanda üzerinde çalıştığımız ESXi Host sunucumuzun adını veya IP adresini görebilirsiniz.
Sağ taraftaki ekranda yönetim için gerekli olan tabları görebilirsiniz 2 tabımız yönetim tabındaki ilk başlığımız Getting Started tabı seçilidir ve görünümü aşağıdaki resimdeki gibidir. Resimde gözükmeyen alt kısımdaki  basic tasks seçeneği altında ise sanal sunucu oluşturmak için gerekli olan butonları görebilirsiniz.
Ana ekrandaki 3 ana tabımız en alttaki Recent Tasks kısmında ise yapılan o anda yapılan işlemlerin durumunu bitince’de en son yapılan işlemlerin ne durumda olduğunu tamamlanıp tamamlanmadığını görebilirsiniz. Bu bölüm sunucunuzu yönetirken ençok izleyeceğiniz pencere olacaktır diye düşünüyorum.
Bu ilk ekrandaki çizilmiş olan resim kurmuş olduğumuz yapıyı özetliyor.  Şuandaki yapıda henüz kurulumunu yapmadığımız resimde en üstte belirtilen Virtual Machine(sanal sunucularımız) yok henüz, onlarıda birazdan kuracağız inşallah.       

Getting Started Tabı:

Bu ekranları tanımaya adım adım devam edelim.
Sol menu’de gözüken sunucumuz üzerinde mouse sağ tuşuna bastığımızda yapabileceğimiz işlemlerimiz ise aşağıdaki resimdeki gibidir. 



Bu seçeneklerin isminden ne işe yaradığı kolayca anlaşılıyor ama ben yinede bildiğim kadarı ile açıklamaya çalışayım.
New Virtula Machine : Host üzerinde yeni bir sanal makina oluşturma işlemlerini başlatır.
New Resource Pool : Yeni bir kaynak eklemek için kullanılır.
Enter Maintenance Mode : Sunucuyu bakım moduna alır. Bu moda’a alındığında üzerindeki makinalar bu ortamda kapatılacaktır eğer yedekli bir ortam varsa üzerinde çalışan sanal sunucular diğer ESXi host sunuculara canlı olarak taşınacaktır. 
Rescan for Datastore : Disk alanlarını bulabilmek için tüm data store bağlantıları üzerinde tarama başlatır. 
Add Permission : Yetki verme bölümünü açar.
Shut Down : Sunucu kapatır.
Reboot : Sunucu restart edilir.
Report Summary : Genel rapor bölümü açılır.
Report Performance : Genel Performans raporları bölüüm açılır.
Open in New Windows : Sunucuyu yeni bir pencere’de açar.

Summary Tabı:


Sol taraftaki General başlığı altında sunucumuzun fiziksel mevcut kaynaklarını, Resources başlığı altında sunucumuzun CPU, RAM ve Disk alanlarının kullanım durumlarını, Network swichlerinin isimlerini ve tiplerini görebilirsiniz.

Fault Tolerance başlığı altında eğer bu özelliği kullanarak sunucularımız yedekliyorsak sunucuların durumunu görebilirsiniz.

Fault Tolerance Nedir? 
Bakınız http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=2037&kelime=Fault-Tolerance

Fault tolerance uygulamasını inşallah daha sonra ayrı bir makele olarak anlatacağım. Sanal bir makinanın birebir canlı yedeği olarak gözünüzde canlandırmaya çalışın. Ikiz gibi birinde ne yaparsanız milisaniyeler içinde diğerinde'de o işlem yapılır. Maksimum tek CPU desteği olduğu için çok fazla kullanılmamaktadır ama çok önemli makinalarınız varsa yedeklilik açısından kullanımı düşünülebilir.  
  
Host Management: Eğer ortamımızda birden çok ESXi Host sunucu var ve bunlar yedekli çalışması için gerekli lisanslarınız varsa bunları yöneten bir vcenter isimli sunucu kurulmuş olması gerekecektir.
Eğer ESXi host sunucumuz bir vcenter sunucuya bağlanmış onun tarafından yönetiliyor ise bu bölümde vcenter sunucu ismini göreceksiniz. Böyle bir ortamda ESXi hostlarınız üzerine direk bağlanarak değil Vcenter sunucusu üzerinden bağlanarak yönetmenizi tavsiye ederim zaten vcenter’a bağlı bir ESXi host sunucuya direk bağlandığınızda bu konu ile alakalı bir uyarı alacaksınız.

Commands başlığı altında ise sunucumuz üzerinde yeni ssnal bir makina oluşturma, restart, shut down, maintenance mode ve yeni resource pool tanımlamalarını yapmak için gerekli olan yardımcı butonlar vardır. 



Virtual Machines: Bu bölüm altında bu sunucu üzerinde çalışan sanal makinaları ve kullanmış oldukları fiziksel kaynak miktarlarını topluca görebilirsiniz.


Resource Allocation: Bu bölüm altında fiziksel sunucu üzerinde bulunan mevcut donanım kaynaklarının nekadarının hangi sanal sunucular tarafından kullanıldığını ve boşta bulunan fiziksel kaynaklarını topluca görebilirsiniz. 


Performance: Bu bölüm ise ihtiyacınız olabilecek tüm perfromans değerlerine anlık olarak ve geçmişe dönük olarak erişebilirsiniz.  



Configuration: Bu bölümü en önemli ve kritik bölümdür diyebilirim. Bu bölüm’de fiziksel ESXi 5.1 host sunucumuzun tüm yönetimsel işlemleri ve ayarları yapabileceğiniz bölümdür. Bu bölümü zaten ayrı bir makale ile detaylı olarak tek tek inceleyeciz vem hemen hemen tüm alt seçeneklerde bir işlem yapacağız. 


İki ana bölümden oluşan (Hardware ve Software) bu bölüm altındaki tüm başlıklar aşağıdaki resimdeki gibidir, bu bölümlerin hepsini  detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım inşallah. 


Local Users & Groups ESXi host sunucumuzu yönetecek kullanıcı hesapları ve gruplarını bu bölümde oluşturup herkese ayrı ayrı yetkiler tanımlayabilirsiniz.


Events : Bu bölüm altında sunucumuz üzerinde oluşan olaylar sonrasınsa oluşturulan tüm bilgilendirme (log) mesajlarını bulabilirsiniz. Ne zaman ne olmuş, nasıl olmuş ve hangi kullanıcı yapmış bulabileceğiniz bölüm burasıdır.  

 
Permission : En son tabımız olan Permissions tabında ise mevcut kullanıcı hesaplarının yetkilerini görebilir ve değiştirebilirsiniz.


ESXi Host sunucumuza nasıl bağlanacağımızı bu makalemde anlatmaya çalıştım. Bir sonraki makalemde configuration bölümündeki ayarları anlatıp gerekli ayarların nasıl yapıldığını anlatıyor olacağım. Bir aksilik olmaz ise bu makale serisinin 4 veya 5 bölümünde sanal bir makina nasıl oluşturulur bu işlemlerini anlatıyor olacağım.

Faydası olması dileklerimle.

Recep YÜKSEL

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Recep hocam elinize saglık.

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma