Windows 2003 Server Kurulum Sonrasi Kontroller

Eski sistemdeki bazi yazilarimi buraya tasimayi dusundum. Windows 2008 server in satilmaya baslandigi bu gunlderde windows 2003 server hakkinda bilgi ilginc gelebilir ama artik bu siteyi kullanmak istedgimden buraya tasimak istedim yazilarimi.

Windows 2003 Kurulumu sonrası yapılması gereken belli baslı kontrolleri yaparak kurmus oldugunuz sisteminizin daha en bastan calısabilirligini garanti etmis olursunuz.

1. Event Viewer kontrol edilerek her hangi bir kritik hata olup olmadıgı kontrol edilmelidir.
2. Event Viewer log dosyası büyüklüğünü temizleme sıklıgınızaa gore ayarlayınız. X bir log seç\Action\Properties\General istediğin gibi ayarla.
3. Server optimizayonunu kontrol edelim. Serverın rolune göre memory konfigürasyonu yapabilirsin.Örnek: Local Area con\Properties\File and Print Sharing for Microsoft Networks\Properties\ Buradaki ayarlardan serverın kullanım rolune uygun olanını secerek calıstırmalısız.
4. IP, DNS, WINS ve Default Gateway adreslerinin doğru çalışıp çalışmadığını yani doğru adreslerin verilip verilmediğini kontrol edin.
5. Full computer ismine bakın. Bunun için cmd de “net config rdr”
6. Server cluster ayarlarını aktifleştir.
7. Page file kontrol edin ve beklenmedik sistem durmalarına karşı önleminizi alın. System\Advanced\Start up and recovery\Setting Time to display recovery options when needed işaretleyin.
Not: Sistem Yoneticisine sistemin hatalarını ve yüklenmelerini (hafıza tasmaları, cpu kullanımının belli bir sure %100' civarlarında calısması gibi)ufak bir mesaj ile bildirmesi icin Performance Counter bolumunde gerekli ayarları yapınız. (Performance monitor ve Related Topics see) ? Send and ad.* Systemi cok acil durumlarda otomatik olarak restart edebilecek şekilde ayarlayınız. Services’ten yaptırabilirsin.
Mesela önemli bir servis sorunulu ise iki defa tekrar çalışmayı denesin olmazsa yeniden sistemi başlat diyebiliyorsun veya event viewer a yaz veya admine yolla diyebiliyorsuuz.
8. Remote administration'ı enable ederek serverlara uzaktan erişip takip edebilsin.

Bu sayede server odasında fazla usumemis olusunuz. Yaz gununde nezle olup insanlara neden oldugunu anlatmak zorunda kalmazsınız. :) Hic inandırıcı olmuyor. :))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB bağlı printer'a LPT porta bağlıymış gibi çıktı göndermek

HP Laserjet 1010 Windows 7 üzerinde çalıştırma

VMware ESXi 5.1 Host Sunucularına Bağlanma ve Yönetim Seçenekleri (vSphere Client Yazılımı Kurulumu) (Bölüm-2)